Arthur Deighton

Zang, mandoline, gitaar, bouzouki

Daar stonden we dan, op een platenmarkt in Frankrijk. We bladerden wat door de bakken en kwamen zomaar een bekend gezicht tegen. Niet lopend op de markt, maar liggend in de bak: Arthur Deighton. We vonden de briljant getitelde plaat Acoustic Music To Suit Most Occasions van The Deighton Family Band. Uit 1988, met daarop een piepjonge Arthur Deighton. En zo had de jonge Arthur zijn eerste plaat al op de plank liggen voor Joram goed en wel een viool had aangeraakt.

En dat is te merken. Als Arthur op volle snelheid over de snaren vliegt, is het moeilijk met het blote oog te volgen. Arthur voelt zich op gitaar al even thuis als op de mandoline, en wisselt moeiteloos vlammende flatpicksolo's af met dromerig en folky spel in open stemmingen. Maar waar hij op zijn instrumenten vaak de man van de grooves en de snelheid is, is hij met de pen misschien wel het tegenovergestelde. Deze muziektherapeut weet met eigen nummers als The Longest Day telkens weer de gevoelige snaar te raken.

Daarnaast is Arthur de man van de rock & roll poses. It's a pretty job, and he gets to do it! Zonder Arthur zouden we nergens zijn, want hij is ook de man van de als Ford Focus vermomde Red Herring-tourbus.